Resepi ikan siakap / jenahak / merah masak stim

Resepi:
ikan siakap/jenahak/merah/kepala ikan
2btg serai (ketuk)
8-10 bj bwg putih (cincang halus)
8-10 bji cili api (cincang halus)
2 bji lada besar(cincang halus)
2-3batang pokok ketumbar-dr akar smp kedaun (cincang)
3 sudu sos ikan
1 sudu gula putih
1/4 mangkuk kecil jus limau nipis(perah)
1/2 stok ayam (chicken brooth) atau 1/2 chicken stock(brand knorr/maggi)
sedikit garam dan perasa
campur semua bahan2 diatas dlm 1 bekas.kacau sebati.

rebus/kukus ikan 5-10 mnt:
lps tu masukkn bahan yg dah dicampur diatas rebus/kukus lg 5 minit..
siap!


Post a Comment

1 Comments

  1. bole htry resipi ni tetapi nk kurang cili sbb x leh mkn pedas sgt

    ReplyDelete
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)