Resepi ikan kembung rebus air asam

Ikan  kembung rebus air asam...ramai tak peminat nya di sini😉😉😉

Ini kalau makan bertambah nasi. Yang tak makan ikan pun akan minat automatik makan ikan. Dijamin tak loya...

Resepi yg simple jer.

Ikan kembung rebus ngan asam keping+garam sikit(air tak perlu banyak.. Jgn tenggelam kan ikan😆😆)

Cili padi segenggam+ asam jawa(gaul dulu dgn air suam)+perasa Maggie 1sudu+gula 1sudu+garam

1/2sudu+belacan Agak2 dlm suku(blender semua)

Tomato =2biji(potong dadu)

Bawang besar=2biji(potong dadu)

Ci merah=2 tangkai(potong senget)

Limau kasturi=7biji(belah 2)

Jgn terlalu lama rebus ikan.. Agak2 mendidih.. Terbalikan pelan2... Letak dlm bekas... Susun kan.. Curahkan air asam yg blander tadi... Letak bahan yg di potong dadu... Pernah sikit limau kasturi..balance tabur dlm ikan tu.. Inshaallah bertambah2 makan nya nnti😋😋😋

Siap ikan kembung rebus air asam meleleh macam makan cheese...

Selamat mencuba.. 😊 😊

Kredit : Norhaniza

Post a Comment

0 Comments