Resepi botok-botok

Jom kita cuba resepi buat botok-botok ikan tenggiri. Pernah dengar botok-botok? Saya pun tak pernah tapi nampak menarik. Mudah saja resepi cara buat botok-botok ni sebenarnya follow saja step di bawah ini.

Kredit kepada : Nurul Nadia Kamarudin



Kalau buat dengan betul resepi botok-botok ni rasa sedap dia bukan main lagi, makan dengan nasi botok-botok ni pun bertambah lagi sebab ada ikan kan.

RESEPI BOTOK2

Bahan2;
Rempah Kari
Kerisik
Asam jawa
Cili kering
Bwg merah
Bwg putih
Garam & gula
Blend & gaulkan semua di atas shingga sebati & sckup rasa. Pastu hiris daun kunyit n daun kesum Gaul skali dgn paste ni..
Ikan yg slalu digunakan tenggiri & kembung.

Ulam;
Pucuk ubi
Pucuk betik
Pucuk labu
Daun kaduk
Daun pudding
Daun bebuas
Ulam raja
*boleh je mix & match daun2 ni ikut selera masing2.. Sbb Susah jgk Nak cr daun2 yg rare tu.
Daun pisang utk bungkus.

Cara2..
Layurkan daun pisang kmudian Alaskan dgn ulam2 td..klu rajin susun kemas2. Senang Nak bgkus nti..letak paste 1 senduk, letak ikan then tutup ikan dgn paste lg..
Dah siap semua bgkus mcm nasi lemak.Pastu kukus dlm stgh jam supaya daun lembut n paste masak secukupnya.

Makan botok-botok takpe jangan pakai botok sudah...

Post a Comment

0 Comments