Wau ini resepi kenduri ni kalau di Pahang memang orang suka hidang acar. Kalau makan memang bertambah nasi la acar ikan masin. Jom try buat masakan acar ikan masin. Meriah betul acar ikan masin ni dengan lada, letak lada kalau suka extra pedas ya kalau tak suka pedas kurangkan ya sebab masin kan biar balance la rasa acar ikan masin ni dengan rasa pedasnya.
Kepada yg nak mencuba...
Saya copy dan paste semula.
Kredit : Eren
Kalau nak cuba mcm yg saya buat, macam resepi dibawah. Silakan share resepi kalau suka. :)
Bahan-bahan untuk buat acar ikan masin ni mudah je, antaranya :
Anggaran ya..
Ikan masin ~200gm (ikan talang/ kurau/ malong)- rendam dulu sekejap untuk hilangkan lebihan masin
Lobak asin ~100gm potong kecil2
Bawang merah 8 biji
Bawang putih 5 ulas
Halia dihiris memanjang
Cili padi 20 biji
Kismis (raisin)
Bhn blend:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cili kering yg sudah diblend, dalam 3 sudu besar
1 sudu besar serbuk kari daging
Cuka 1 1/2 cawan
Gula 1 cawan
Garam jika perlu
Cara2nya:
Rendamkan bawang merah, bawang putih (kedua2nya dibelah 2 atau 3) dan halia (hiris memanjang)- didalam cuka (saya tak tambah air didalam cuka)- dlm 5minit dan tutup api. Biarkan.
Sementara itu, gorengkan ikan masin yg telah direndam dan ditoskan. Goreng sehingga garing sedikit. Dan angkat.
Dengan minyak yg sama, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili boh yg telah diblendkan kesemuanya sehingga naik minyak.
Masukkan 1 sudu besar serbuk kari daging dan tumiskan lagi sehingg naik minyak.
Setelah naik minyak, masukkan bahan2 yg telah direbus dengan cuka tadi. Masukkan cuka2 sekali dengan bahan rebusan tadi.
Imbangkan masam cuka dengan gula (saya gunakan gula merah, gula putih pun boleh)
Setelah itu masukkan cili padi, kismis dan lobak asin dan kacau2 sebentar dan masukkan sekali ikan masin. Kacau2 dengan api perlahan sehingga pekat dan likat.
Akhir sekali, perasakan garam (jika perlu), manis gula dan kemasaman cuka lauk ini.
Selamat mencuba dan selamat berpuasa!
0 Comments