Resepi ayam masak madu untuk seekor ayam. Kalau seekor ayam ni boleh la buat bajet untuk dalam 5 orang makan. Jom try buat resepi ayam masak madu.
Resepi mi ada ala-ala mamak sikit.
(Utk seekor ayam)
Ayam lumur kunyit & garam (gorg 1/2 masak) jgn smpi keras kejung ya..
Sos Cili
Sos Tomato
Garam secukup rasa
Madu 1/2 botol, klu suka manis boleh tambah
Serbuk Cili 2sd besar(klu suka pedas2 boleh tambah)
Bahan Tumis :
Bawang merah, bawang putih, halia (dihiris)
Daun pandan 3helai (simpul mati)
Serai 2 batang (ketuk)
Kulit kayu manis 3btg, Bunga lawang 5kuntum, Bunga cengkih 4/5 biji, Buah pelaga 4/5bj
Bahan Blend :
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 2 inci
Cili Boh 2 senduk nasi
Bahan hiasan
Tomato, Cili Hijau, Cili Merah, Bawang potong bulat2
Cara2 Masak
1)Tumis bahan2 tumis smpi wangi
2)Masukkan bahan2 blend + serbuk cili, masak hingga pecah minyak
3)Masukkan sos cili, sos tomato, madu & garam.. Perasakan elok2 sesuai dgn selera masing2
4)Masukkan ayam yg telah digorg 1/2 masak hingga sebati
5)Masukkan bahan2 hiasan & kacau sekejap je jgn smpi layu atau lembik
6)Siap dihidang
Boleh dimkn dgn semua jenis masakkan nasi.. Kalau nk masak lebih, gandakan bahan2.. Selamat Mencuba.. 😘
0 Comments