Cara buat pajeri mangga

Hujan hujan ni kita makan pajeri mangga pauh pun sedap ni..lawan dengan ikan masin dan telur dadar..makan dengan nasi panas panas..yummm...

Ada yang suka juga tak pajeri mangga? Ini resepi dan bahan untuk buat pajeri mangga yang sedap dan boleh dimakan dengan nasi.

PAJERI MANGGA

20 biji buah mangga
3 serangkai 1 kulit kayu manis,2 bunga lawang,2 biji buah pelaga
4 biji bwg besar,10 ulas bwg putih,5 tangkai lada kering,1sudu udang kering di kisar halus
5 sudu besar penuh rempah kari Adabi
1 sudu besar penuh kerisik
1/2 kg santan pekat
3 sudu air asam jawa
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Garam,gula

Campurkan bahan kisar dan rempah + air secukupnya

CARA MEMBUATNYA

Tumis 3 serangkai
Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah.Biar garing.
Masukkan buah mangga n kacau2 rata  dan tmbh sedikit air.Biar mangga agak lembut baru masukkan santan kerisik dan air secukupnya.
Biar menggelegak masukkan garam,gula,air asam jawa dan akhir sekali lada besar jika suka.



Mangga tak perlu buang kulit.
Lagi sedap bila dah lebih dr 24jam dimasak.

Kredit : Mieka

Post a Comment

0 Comments